看板 HK-drama 關於我們 聯絡資訊
本新聞轉貼自:http://ppt.cc/Fog2 《衝上雲霄2》延期開拍 吳鎮宇玩謝TVB 為迎接打到嚟的免費電視大戰,鬧小生荒的無綫唯有依賴外援搶收視兼救亡,從而造就了 重頭劇《衝上雲霄2》的「靈魂人物」吳鎮宇惡晒,一把年紀仍然扭計,最後以8萬元一集 兼會「累街坊」的條件接拍。據知鎮宇回娘家「幫拖」的附帶條件,就係要遷就他的檔期 ,好讓他跟周潤發拍完電影《杜月笙》後才歸隊,結果《衝2》由原先六月開工延至九月 份,搞到一眾無綫等入劇組的小生、花旦如胡杏兒、陳法拉及林峰等工作要重新安排,檔 期立立亂,TVB經理人部門怨聲載道。 無綫打算翻炒03年叫好叫座的經典劇《衝上雲霄》吸引廣告商及演員,可惜事隔九年,原 班人馬買少見少,葉璇、陳慧珊out咗,當年有份做「S4」的黃宗澤要拍內地劇,陳鍵鋒 跟馬德鐘已成「叛將」,雖然續集加入重量級外援張智霖(Chilam)及親生仔女陳法拉同 林峯等等,但始終跟當年飾演型仔飛機師的「靈魂人物」吳鎮宇無得比,而且鎮宇自04年 後便絕跡視壇,對觀眾而言,新鮮感勝一切。無綫靠呢個重頭戲「食胡」,經內部開會商 討後,拍板決定今次就晒吳鎮宇,難怪當事人咁得戚,回應以八萬一集接拍《衝2》時表 示︰「唔只呢個數目,TVB唔會出手低。」 攝期拍劇補鑊 據知,近年事業、運氣受阻滯的吳鎮宇經常求神拜佛,期望行好運,今次食晒電影及電視 劇兩家茶禮,賺到錢外更賺埋人氣。「無綫時勢造英雄,TVB乜都就晒吳鎮宇,搞到佢自 我膨脹!原先話咗唔會拍《衝上雲霄2》,見有機可乘楔到個靚位,突然轉軚,仲得一想 二,要求全組遷就佢個檔期,最難得TVB又答應,開工檔期同排位都唔同晒,真係玩死原 先諗住掛頭牌嘅張智霖!有份演出嘅無綫親生仔、女都唔好過,因為佢哋檔期排到密麻麻 ,依家陣腳大亂,六至九月吉咗個期,TVB拿拿聲安排佢哋拍一部時裝劇攝時間去補鑊, 總算將件事擺平。」知情者爆料道。 《衝上雲霄》有幾威 03年以航空業為題材的《衝上雲霄》收視最高37點,成功捧紅主角吳卓羲、陳鍵鋒、黃宗 澤、馬國明,當年四人更被喻為「S4」,迷倒不少女粉絲。加埋吳鎮宇及馬德鐘兩大型仔 機師壓陣,大受觀眾歡迎。年底無綫將開拍《衝上雲霄》續集,重本製作,林峯將會取代 陳鍵鋒一角,成為全新「S4」一員,戲分更會度身訂造。 TVB人好大方 無綫製作部助理總監梁家樹坦承:「係就吳鎮宇拍戲檔期而遲咗小小開拍,檔期係互相遷 就,唔好講到全世界要就晒佢一個咁負面。」 胡杏兒:「我收到內部消息,但就唔太清楚原因,就算真係全世界遷就吳鎮宇都無問題呀 ,佢係影帝嚟嘛,我只怕拍唔到啫,聽聞係會先開一個時裝劇,一切由公司安排啦。」 陳法拉、馬國明則懵然不知,前者:「一直都話喺五月中開拍喎,我唔知呀!係真定假㗎 ?」後者反問說:「點解會咁呢?不過,拍劇向來都要度期嘅,要互相遷就。有份參與重 頭劇已好開心,就下都無所謂啦。」 -- ※ 發信站: 批踢踢實業坊(ptt.cc) ◆ From: 123.194.197.85
ChiumaO:沒關係 有sam哥最重要 不然像天與地沒張家輝真是超可惜 04/05 23:10
ChiumaO:還好成品很棒(是超棒) 不然真的很不值一提了 04/05 23:12
lygshhk:剛看完衝上雲霄1 sam哥真的是靈魂 但就怕檔期橋不攏 04/06 09:07
lygshhk:很多原本預定或期待的演員又不演了這樣 :( 04/06 09:08
kzzoz80:支離破碎 我覺得不如不要拍了..... 04/06 09:08
chenyoyo:劇本不好的話就算有吳也沒用阿 04/06 15:34